Press "Enter" to skip to content

„Разговор во Редакција“: Инфлација на оценки, комерцијално учење и длабок јаз помеѓу средношколците

Изразена средношколска сиромаштија, врсничко насилство кое не запира во училиште туку продолжува и на социјалните мрежи. Јазот помеѓу сиромашни и ултра богати средношколци се продлабочува. Сегашните матуранти половина од четирите години средно образование го поминаа дома поради пандемијата и заканите од бомби што неминовно влијаеше на нивниот социјален живот. Гости во поткастот „Разговор во Редакција“ се матурантите Лука Павиќевиќ и Јана Попова како и професорката во гимназијата Раде Јовчевски Корчагин,…

„Разговор во Редакција“: Лисичани категорично против бетонизација, Муцунски ветува хумана урбанизација

Жителите на Лисиче се против ново заѕидување на населбата Лисиче кое ќе се случи ако помине новиот предлог ДУП кој предвидува висококатници на булеварот Србија или спроти кулите Џеваир. Деталниот урбанистички план предвидува девет нови згради. Градежната копманија „Голден Арт“, купила нива на која во предлог ДУП – от е вцртана зграда на 12 ката. „Призма“ ја објави сторијата за тоа кој ги крои урбанистичките политики во Скопје и откри…

„Разговор во Редакција“: Мртва тишина за лекарските грешки

Лекарска грешка е практично невозможно да се утврди. Оваа констатација не е само субјективно гледиште на јавноста, туку тоа се потврдува и од судските пресуди и одземените лиценци од страна на Лекарската комора. Наместо да ја штити фелата од „расипаните јаболка”, Лекарската комора спречува жртвите на лекарски грешки да добијат шанса за разврска и правда. Во последниот поткаст на ИРЛ „Разговор во редакција“, на оваа тема разговараа новинарките Сашка Цветковска…

Поткаст | Разговор во Редакција

Поткаст 9 – Артан Груби Додека ДУИ гори од “огнените”, како најмоќна фигура во партијата, после Али Ахмети, се профилира вицепремиерот Артан Груби. Во деветтиот поткаст на “Разговор во Редакција”, Артан Груби се соочува со непријатните прашања на домаќинот Горан Теменугов и ко-домаќинот Бојан Стојановски. Поткаст 8 – Тимот на ИРЛ Кои беа истражувањата кои ја одбележаа 2022 и со какви предизвици се соочивме? Гледајте го нашиот новогодишен поткаст во…