Press "Enter" to skip to content

Македонија во вонредна состојба: Што значи тоа

Целата држава од денес се наоѓа во вонредна состојба. Владата му предложи на претседателот Стево Пендаровски, а тој одлучи да прогласи вонредна состојба. Вонредната состојба ќе трае 30 дена. Пред истекот на овие 30 дена, Владата ќе му достави на Претседателот извештај за ефектите од дотогаш преземените мерки и образложение за потребата од евентуално продолжување на вонредната состојба за дополнителни 30 денови. „Како држава и граѓани не’ очекуваат тешки денови. Јас…

Една година референдум: Што се промени

Денеска се заокружува една година од (не)успешниот референдум во кој граѓаните имаа можност, да и кажат на владата што мислат за Договорот од Преспа. Прашањето беше дали граѓаните ги прифаќаат одредбите од Договорот со Грција за да се доближиме до ЕУ и НАТО. И една година потоа, јавноста останува поделена по прашањето на промената на името и потпишувањето на историскиот договор. Политичките партии немаат консезус по ниедно државно прашање, а…