Press "Enter" to skip to content

ДУИ не го дава студентскиот дом „Пелагонија“

Актуелниот в.д. директор на државниот студентски дом „Пелагонија“ – Бујар Муртезани којшто 9 години директорува, повторно конкурирал за директорското место на домот. Од Управниот одбор на „Пелагонија“ велат дека тој ги исполнува условите и е еден од четворицата кандидати на кои ќе им биде извршено интервју во среда. Доколку Муртезани биде повторно избран, тоа ќе му биде трет мандат, што е спротивно од Законот за студентски стандард, според кој директор…

Студентска мизерија: Студентите во студентските домови се хранат со 1 евро дневно

Едно евро за храна дневно и една банана месечно добиваат студентите сместени во државните студентски домови „Стив Наумов“, „Гоце Делчев“ и „Кузман Јосифовски – Питу“, кои функционираат под капата на Државниот студентски центар Скопје – ДСД Скопје. Од 3,5 милиони евра просечен годишен буџет со кој располага ДСД „Скопје“ само 15 отсто се издвојуваат за исхрана на студентите, а 28 отсто за плата за вработените, покажуваат резултатите од истражувањето на…

Случај Студентски дом „Пелагонија“: Пеколни домаќини на пеколен дом

За ДУИ често во јавноста се коментира како за недопирливи луѓе. Тие го преживеаја ударот од падот на нивното заедничко недемократско владеење заедно со ВМРО-ДПМНЕ и продолжија и со новата власт на СДСМ. Со години држат клучни позиции во многу инстутиции. Во јавноста се открија корупциски скандали врзани со работата на оваа  партија, институциите  како СЈО отворија истраги за корупција во редовите на ДУИ, но се чини дека ниту еден…