Press "Enter" to skip to content

„Разговор во Редакција’: Владиниот пиар и избришаната линија меѓу партијата и државата

Јавните настапи на политичарите се еднонасочни, а се почесто нивна целна група се само партиските бази. Ретко кога премиерот или министерите ги информираат граѓаните за важни информации преку социјалните мрежи бидејќи нивниот ПР овие платформи најчесто ги користи за нивна лична промоција. Ако одредена објава има ефект кога се однесува на македонски политичар, новинарските факти и докази не важат за политичари од ДУИ, оти тие одговорност полагале само пред лидерот…

Коцијанчич: Слободата на медиумите и новинарите е од посебна важност за ЕУ

Портпаролката на Европската комисија, Маја Коцијанчич, денеска ги потсети сите политички актери во Македонија дека слободата на медиумите и новинарите  е од посебна важност за ЕУ.. Европската Комисија, преку портпаролката реагираше на изјавите на вицепремиерот Бујар Османи и на соопштение на Министерството за здравство. Во двата случаи се формулирани закани за „правни последици“ кон медиуми за начинот на известување. Е „Нашиот извештај во 2018 истакна дека иако постои подобрување на…

Убиен истражувачки новинар во Гана којшто откри корупција во ФИФА

Непознати лица убија истражувачки  новинар од африканската држава Гана кој што обелодени голем корупциски случај во африканскиот фудбал. (Фотографија: Ахмед Хусеин-Суале. Извор: НЕТ2) Во новинарот Ахмед Хусеин-Суале е  пукано во средата вечер со три куршума – два во градите и еден во вратот. Убијците пукале во него додека тој се  возел во својот автомобил по работното време, а се упатил дома. Хусенин-Суале беше дел од истражувачкит  тим наречен Тајгер Ај…