Press "Enter" to skip to content

Пријателот на Путин добива државни средства за борба против корупција

Аркадиј Ротенберг, пријател на Владимир Путин од детството, минатата недела доби државен договор за спроведување на антикорупциска обука и развој на граѓанското општество низ целата земја. Руската влада додели 46 милиони рубли (688.000 американски долари) на Грант ЛЛП за насочување и менаџирање на јавни дискусии и конференции. Според руската корпоративна база СПАРК, оваа компанија е во целосна сопственост на Ротенберг. Поранешниот џудо партнер на претседателот Путин, Ротенберг има огромна корист од…

Данска Банка: Убиен свиркачот кој го обелодени скандалот со перење пари

Во 2006 година, првиот заменик-претседател на Руската Централна банка, Андреј Козлов, се обиде да ги извести властите во Естонија за шемата на перење пари, која беше создадена во балтичкиот финансиски систем. Три месеци подоцна, тој беше мртов, на возраст од 44 години, а шемата подоцна ќе биде откриена како скандалот од Данске банка во вредност од 200 милијарди долари, според „Daily Beast“. Данска Банка, Талин (Фото: Pjotr Mahhonin, CC BY-SA 4.0)…