Press "Enter" to skip to content

Обезглавени институции

Проверено ЕП.22 – Обезглавени институции Две клучни институции во моментов не функционираат – Антикорупциската комисија и Државната изборна комисија. Им одговара ли на власта и опозицијата блокирани институции?

Кралот на Пласница

Проверено ЕП.21 – Кралот на Пласница Неговото семејство го води најуспешниот бизнис во земјава кој профитира од државно спонзорирани зделки. А тој ја води најсиромашната општина во земјата. Ако нивната „Пуцко Петрол“ заработила речиси 100 милиони евра од државни тендери во последните 10 години, општината 8 години има блокирана сметка. Кој е Исмаил Јахоски, основачот на Пуцко Петрол и пријател на турскиот претседател со сомнителни демократски капацититети, Реџеп Таип Ердоган.

Референдум, четврт Илинден

Проверено ЕП.20 – Референдум, четврт Илинден Реферeндумот за независност неповратно ја определи македонската европска иднина. Но, малку се оние што знаат за улогата на медиумите во поттикот да успее независна Македонија. По речиси три децении, гледаме една поделена Македонија. Поделени политичари, поделени медиуми, поделени граѓани. Колку е важен овој референдум и дали тоа ќе биде навистина македонскиот четврт Илинден.

Башибозук во Минстерството за култура

Проверено ЕП.19 – Башибозук во Минстерството за култура 9 години на чело на ова Министерството за култура беше Елизабета Канческа Милевска. Од оваа институција за време на нејзиниот мандат се одлеаја стотици милиони евра за многу контроверзни проекти од кои дел се под истрага на Специјалното јавно обвинителство. Во ова издание истражувавме како и зошто Владата на Никола Груевски и екс министерката Милевска потрошија 10 милиони евра за печатење на…