Press "Enter" to skip to content

Поглавје „Правосудство”: Почнува ли бунтот на „малите” луѓе

Наташа Димитриевска во сообраќајна несреќа ги загуби својот сопруг и нероденото дете, а виновникот излезе речиси неказнет. Навидум, овој случај не е ништо посебен во однос на стотици други вакви кои биле дел од дневниот билтен на полицијата во минатата деценија. Но, отпорот на Наташа и нејзината јавна борба со обвинителите и судиите поттикнува и други граѓани да се побунат против судската власт. Зачетокот на овој мал граѓански бунт доаѓа…

Дескоска: Ветингот во правосудството ќе се спроведе по изборите

„Мора да бидеме свесни дека за да се почне процес на ветинг во правосудството потребно е двотретинско мнозинство, а тоа, како и дебатата за ова прашање не може да се заврши пред изборите“, изјави денеска министерката за правда Рената Дескоска Таа смета дека ниту еден процес не треба да биде избрзан и треба да биде процес договорен со консензус од двотретинск.о мнозинство. Во однос на моделот и кој ќе го…

Јурова: Сакаме правосудство со професионалци, за кои ќе нема сомнежи околу нивниот интегритет

Еврокомесарката за правда Вера Јурова по првиот ден на Министерскиот форум за правда и внатрешни работи на Европска Унија и Западен Балкан, истакна дека нивните очекувања се секторот на правосудството да биде исполнет со професионалци кои имаат интегритет. „Сакаме секторот на правосудство да биде пополнет со професионалци кои ќе уживаат доверба, за кои нема да има сомнежи околу нивниот интегритет и нивната професионалност, па процесот на ветинг може да е…

Галовеј: Ефективноста и интегритетот на правосудството е предуслов за национална стабилност

Британската амбасадорка Рејчел Галовеј, денеска во интервју за МИА рече дека реформите во обвинителството се дел од пошироките реформи поврзани со владеењето на правото што се приоритетни за ЕУ, за НАТО и за граѓаните на Северна Македонија и затоа политичките партии мора да го стават интересот на земјата пред сè. „Ефективноста и интегритетот на целокупното правосудство е предуслов за национална стабилност и просперитет. Советот на ЕУ отсекогаш бил јасен дека…