Press "Enter" to skip to content

Тимот на ИРЛ ја освои првата награда за истражувачко новинарство од Европската Унија

Тимот на ИРЛ ја освои првата награда за истражувачко новинарство на Европската Унија за 2019 година за сторијата „Урбани атентатори“. Наградите на Европската Унија за истражувачко новинарство ги додели амбасадорот на ЕУ во земјава Дејвид Гир во хотелот Александар палас во Скопје. „Оваа награда има за цел да ја препознае специфичната работа на истражувачките новинари и промовира слобода и одговорност. Слобода да се истражува и пишува за прашања од јавен…

Судот со домашен притвор за рускиот истражувачки новинар Иван Голунов

Рускиот истражувачки новинар којшто беше приведен во четвртокот во Москва сега е и формално обвинет поради обид да продаде дрога на полицијата откако тие го претресуваа неговиот дом. Доколку биде осуден, тој се соочува со две децении во затвор, но Иван Голунов тврди дека полицијата му ја подметнала дрогата, додека неговите колеги на социјалните мрежи постираа фотографија од полицијата каде што може да се види дека тој е тепан, а…