Press "Enter" to skip to content

Најнова „бум“ стратегија за спречување на корупција

Двајца министри, претседател на Парламент и претседателка на Антикорупциска комисија, како и невропсихијатар ја отворија работилницата со која се означи почеток на процесот за изготвување Национална стратегија за спречување на корупцијата 2020 – 2024. А, во публиката ракоплескаа министрите Венко Филипче, Дамјан Манчевски, Горан Сугарески, Арбер Адеми, Мила Царовска и голем број пратеници од власта. Првата антикорупционерка, Билјана Ивановска, најави дека во следните два месеца во соработка со повеќе институции,…

За сиромашна држава како што е нашата, привилегиите на поранешните претседатели се луксуз

Антикорупциската комисија бара да им се укинат привилегиите на поранешните претседатели на државата. Во изминатите 10 години за кирии, комуналии, службени возила и вработени во нивните канцеларии од државниот буџет исплатени се 1.000.000 евра. „За сиромашна како што е нашата, привилегиите на поранешните претседатели се луксуз кој треба да се преиспита“, рече на денешната седница претседателката Билјана Ивановска. По основ на кирии, од буџетот месечно се исплаќаат 4.500 евра за…