Press "Enter" to skip to content

Бетонизација на Пржино: Итриот инвеститор, кутриот градоначалник

Улицата „Пржино“ или улицата 679 е мал слеп сокак. Таму тешко минува „Брзата помош“, а камоли камионот на „Комунална хигиена“. Но, на крајот на улицата, на врвот на ридот ќе никне огромна зграда. Целата процедура од донесувањето на ДУП-от до издавањето на дозвола за градба е проследена со обвинувања за политичко влијание во општинските кругови. Во соседните сокаци веќе се изградија неколку огромни згради. Паралелно со нив расте и бројот…

Човек на човека му е снимка

Оваа сторија на ИРЛ не е анализа на транскриптите во аудио снимките, туку приказна за улогата на медиумите и јавниот интерес во една подземна политичка игра. Таргети се партиските лидери Зоран Заев и Христијан Мицкоски, а се чини дека и инспиратори се самите тие. Како партиското лидерство завршило на маса со личности како Зоран Милевски Кичеец или Александар Верушевски и како медиумите им овозможија на партиските табори валканата кампања да…

Оградена иднина

Децата во Североиостокот се најсиромашните во земјава или секојдневно секое второ од нив во училиште доаѓа гладно. Меѓународните детски организации за заштита на правата на децата порачуваат инвестиции во образование за излез од маѓепсаниот круг на детската сиромаштија. Во Крива Паланка инвестиции има. ИРЛ истражуваше какви. Откриваме дека тие не се правени за потребите на многумина, туку за потребите на малкумина. Во Крива Паланка се се врти околу економијата. Или,…