Press "Enter" to skip to content

Анкета на ИРЛ : Дали брзо и ефикасно ги променивте вашите лични документи?

Неможноста навремено и ефикасно да се обезбедат сервиси за граѓаните кои се гарантирани со средствата што граѓаните по основи на даноци и такси ги уплаќаат во буџетот е еден од разорните ефекти на системската корупција. Проблемот може да се илустрира преку актуелните проблеми со вадење на лични документи.  Граѓаните веќе неколку месеци поминуваат низ долги и исцрпувачки процедури за задолжителната промена на личните документи. Владата дури и драматично ги поскапе…

Бугарски функционери обвинети за пасошка измама

Обвинителите во Бугарија во петокот соопштија дека оваа недела уапсиле 20 лица, за издавање на лажни документи, поради што голем број странци добиле право на бугарско државјанство, а со тоа и пристап до ЕУ. Осомничените, меѓу кои и високи владини претставници, беа обвинети за поткуп и организиран криминал. Изјавата на обвинителството во моментот не даде дополнителни информации, но подоцна идентификуваше еден од приведените како Петар Харалампиев, шеф на Државната агенција…