Press "Enter" to skip to content

Детали за фирмите вмешани во скандалот со поткуп на државни службеници во МИОА

Во осум фирми во Италија и две во Македонија изминатиов период биле извршени симултани претреси за да се обезбедат докази за компаниите кои биле инволвирани во злоупотребите со ИПА фондовите што се случувале во Министерството за информатичко општество и администрација од 2014 до 2016 година, дознава ИРЛ од извори во истрагата. Во Италија претреси биле извршени во осум компании од групацијата Латанзио која беше најавувана од Иво Ивановски, поранешен министер…

Државен секретар во МИОА, кадар на ДУИ приведен за примање поткуп

Јахи Јахиу, државен секретар од редовите на ДУИ во министарството за информатичко општество утрово е приведен поради сомнение за примање поткуп при избор на правно лице за спроведување на проект финансиран од ИПА фондовите. Обвинителството за Јахиу побарало тој да биде задржан во притвор. Покрај Јахиу осомничена во случајот е и Ј. Г. (52) од Скопје, поранешен раководител на одделение во Мнистерството за информатичко општество, која според Обвинителството моментално не…