Press "Enter" to skip to content

Далеку полесно се станува државен директор отколку обичен референт

Нема закон кој ги обврзува Владата и локалната самоуправа при процесот на членови во раководните структури во државните претпријатија, укажува најновото истражување на Центарот за граѓански комуникации. Ова практично значи дека власта може без конкурс и (ако сака) нетранспарентно да избира свои блиски луѓе во државните претпријатија, освен директорот, за најразличен интерес. Ова се однесува на сите влади досега. Владата и локалната самоуправа како основачи на претпријатијата, не објавуваат огласи…

Горан Милевски: Секој градоначалник сака да стави свои луѓе и администрацијата се дуе како балон, тоа е невозможно да се издржи

  Министерот за локална самоуправа Горан Милевски вели дека на општините им е неопходно целосно реорганизирање. Тој рече дека ќе се залага на следните локални избори да има отворени листи за избор на советници и смета дека на тој начин нема да се трупаат административци и ќе се зајакне контролата врз  одговорните лица. „Градоначалниците да влезат со тимови, кои ќе  имаат мандат додека трае мандатот на градоначалникот. Вака секој градоначалник…