Press "Enter" to skip to content

На работ: Пандемски погреб на системот и социјалната држава

Податоците кои ги обработи ИРЛ покажуваат дека многу брзо расте бројот на новозаболени од Ковид 19, додека бројот на оздравени не се зголемува доволно брзо за да се ослободат доволно кревети за новите пациенти кои треба да бидат хоспитализирани. Бројот на мртви во сегашниот бран во споредба со првиот пролетен бран кога имаше построги мерки е до пет пати повисок. Денот е четврток, 12 ноември. Бројот на болни расте побрзо…

Синдикатот на Клинички центар бара покачување на платите до крајот на годинава

Сегашната основна плата на докторите специјлисти е 44 517 денари, а барањето на Самостојниот синтикат на лекари на клинички центар  е до крајот на годинава да се искачи на 100.000 денари и двојно покачување на останатите здравствени работници. Со најавата за превремени избори се скратува рокот за реазлизирањето на ветувањето на премиерот и министерот за здравство. Од Самостојниот синдикат на Клинички центар бараат ова ветување да се реализира пред формирањето…