Press "Enter" to skip to content

Борбата со корупција на мускули и под притисок на ЕУ

Измените во Законот за спречување на корупција и судир на интереси по долго одложување и силен меѓународен притисок, денеска беа изгласани во Собранието. Министерката за правда, Рената Дескоска, се пофали дека законот е европски, а комисијата ќе биде силна и со проширени надлежности. Се прошируваат надлежностите во делот на контролата врз финансирањето на политички партии, членовите на Антикорупциската ќе имаат можност за увид во банкарските сметки на функционерите и директен…

Законот за спречување на корупција повлечен под притисок на Европската Комисија

Антикорупциска нема, а барања за истражување судир на интереси постојано пристигаат. Се чека на новиот закон за антикорупција којшто требаше да биде изгласан минатата недела, но безуспешно. Владата тврди дека сакале подобар и поевропски закон, но ИРЛ дојде за информации дека забелешките за предложениот закон се токму од Европската комисија.  Откако предлог-законот за спречување корупција и судир на интереси помина низ неколку собраниски филтри, Владата на последната седница, на 28…