Press "Enter" to skip to content

(ВИДЕО) Јалова борба со криминалот и корупцијата

 „Потребни се темелни реформи во македонското судство“, „Договор нема, разликите за судските реформи останаа“, „Судски реформи без резултати“, ова се дел од насловите кои во последните 20 години осамнуваат во македонските медиуми. Во изминатите две децении евидентно е дека политичките гарнитури ги менуваат само позициите, но реториката останува иста. Кога се во опозиција критикуваат за корумпирано правосудство, криминална власт и заробени институции. Кога се на власт најавуваат одлучна борба против…

Пендаровски: Прочистување на судството, но пред сѐ на политичарите

Малкумина се убедени дека правдата пристигна, рече претседателот Стево Пендаровски во неговото Годишно обраќање од македонското Собрание. Говорејќи за правосудството во земјава Пендаровски посочи на голем број незавршени судски процеси, а ја спомена и аферата Рекет, во која, како што кажа, се најде и првиот човек на телото формирано да гони криминал. „Безмалку три децении сме независна држава, а ниту еден висок политичар или преку ноќ збогатен бизнисмен нема завршено…

Пендаровски: Секојдневно имаме судски случаи што предизвикуваат сомнеж

Претседателот Стево Пендаровски вели дека довербата на граѓаните во судскиот систем е во постојана надолна линија. Речиси нема човек во нашата држава што не минал низ судските лавиринти и што не поседува лошо искуство барајќи ја правдата, рече тој денеска на Регионалниот форум за добро владеење и борба против корупцијата. „Говориме за неселективно и независно судство, кое професионално, правично и непристрасно ќе ги спроведува законите. Од друга страна, речиси секојдневно…

Дескоска: Ветингот во правосудството ќе се спроведе по изборите

„Мора да бидеме свесни дека за да се почне процес на ветинг во правосудството потребно е двотретинско мнозинство, а тоа, како и дебатата за ова прашање не може да се заврши пред изборите“, изјави денеска министерката за правда Рената Дескоска Таа смета дека ниту еден процес не треба да биде избрзан и треба да биде процес договорен со консензус од двотретинск.о мнозинство. Во однос на моделот и кој ќе го…