Press "Enter" to skip to content

Кому му одговараат бездомните кучиња на улица

Пишуваат: Александра Д. Гоцевска, Давид Илиески, Деница Чадиковска Кога ќе видиме бездомно куче со, народски наречената, жолта обетка, тогаш знаеме дека тоа куче било заловено од градските власти, односно го минале третманот на Вардариште којшто подразбира дека кучето е стерилизирано, вакцинирано и прочистено. Но, пребарувањето низ базите на податоци отвори сомневања дали бездомните кучиња во Скопје навистина го добиле третманот. Дали се само вакцинирани и пуштени, или навистина се стерилизирани. Податоците…

Со едвај година искуство во администрација, кадар на ЛДП ќе седи во надзорен одбор на Државна лотарија

Заев постојано се заканува дека ќе заигра „камшикот“ ако администрацијата не се фати за работа. Себеси се најави како борец против непотизмот  и партизираната и неефикасна администрација. Додека „камшикарот“ на Заев да дојде, коалиционите партнери во Владата секојдневно вработуваат некој свој и тоа во државни компании познати по „мрсните плати“ и големото влијание во милионски бизниси, како на пример секторот енергитка.  Од неодамна во МЕПСО работи Фиторе Бејта Акику, ќерката…

Ниту денар инвестиција во Дрисла, а Италијанците се подготвуваат да произведуваат струја

Италијанската компанијата „ФЦЛ Амбиенте“ која е концесионер на Дрисла во првите пет години требаше да инвестира 73 милиони евра. Иако досега од најавените инвестиции нема ништо, Италијанците заедно со партнери од Лондон пред еден месец отворија фирма за производство на струја До 2016 година депонијата Дрисла ќе стане модерна европска депонија и ќе работи по стандардите на италијанската депонија „Белведере“. Оваа изјава на Коце Трајановски, поранешен градоначалник на Скопје дадена…

Фирми земале државни тендери, а дел од парите носеле во кеш во ВМРО-ДПМНЕ

Градежни компании кои добивале тендери од државни институции во време на власта на ВМРО-ДПМНЕ биле рекетирани и враќале кеш пари испрани преку зделките во партијта.  Три од овие компании во текстот од обвинението се наведени со имиња, а други компании само со ознаката НН што значи непознато/ненаваден субјект. Причините за ова, според експертите, може да се различни, но не е исклучена и можноста одредени раководни лица во компаниите да се и…