Press "Enter" to skip to content

Турска новинарка затворена поради истражување за поранешниот премиер во аферата „Рајски документи“

Турската новинарска Пелин Инкер е осудена на затвор поради нејзиното учество во глобалното истражување кое потекна од протечените документи од аферата „Рајски доокументи“. Таа е осудена поради наводно клеветење на поранешниот премиер Бинали Јилдирим и неговите двајца синови. Судот во Истанбул ја осуди новинарката и членка на Меѓународниот конзорциум на истражувачки новинари на 13 месеци затвор поради „клевета и навреда“. Новинаркта известуваше за Јилдирим и неговите двајца синови кои тајно…