Press "Enter" to skip to content

Пандемско профитерство или грижа за заедницата: Другата страна на приказната за КОВИД-19 тестовите (1/2)

Приватното тестирање на КОВИД-19 почнува широко да се распространува. Пионер беше болницата „Жан Митрев“ за чии што етички принципи во наплаќањето екстра за итни тестови пишувавме вчера. Од денес тестови се прават и во болницата „Систина“. Но, тестовите во „Систина“ може да покажат дали болните го прележале вирусот, но не и да се детектира присуство на вирусот. Оваа приказна испитува дали граѓаните имаат доволно информации од страна на понудувачите на…

Од Филипче до Жан Митрев: Сè што треба да знаеме за кризата со тестови за КОВИД-19

Во земјава вкупно се направени околу 1.000 тестови во Институтот за јавно здравје заклучно со 25 март. Тестови масовно се прават и во приватната болница Жан Митрев, каде до 23 март таму се направени 835 теста или речиси исто онолку колку и во државните болници. Ден пред појавата на првиот случај на Ковид-19 во земјава, на 25 февруари, Клиничката болница „Жан Митрев“ на својата веб страница објави дека врши тестирања…