Press "Enter" to skip to content

Нередовно гласаме за нова влада на секои три години

„Аман од избори“! Ова е првиот коментар на обичниот граѓанин изминативе неколку години,  што пак е реален крик на фактот дека веќе 12 години, на речиси секои три, се гласа предвреме. Од 1990 до 2006 година, челниците ги започнувале и ги завршувале своите мандати како што е предвидено според Уставот, односно четири години. Но од 2008 година започнува нова практика кај политичарите, речиси секогаш по настаната политичка криза, а најчесто…

Лаура Ковеси европски обвинител, Катица Јанева во Шутка

Советот на Европската Унија даде глас за доверба на поранешната Специјална јавна обвинителка на Романија, Лаура Ковеси. На денешниот состанок на Советот на ЕУ кој се одржа во Брисел, 17 од 22 членови и ја дадоа својата поддршка на Ковеси. Откако таа беше поддржана и од страна на Европскиот парламент, нејзиното назначување за главен јавен обвинител на ЕУ е извесно. За време на нејзиниот мандат како главен специјален јавен обвинител,…