Press "Enter" to skip to content

Отворено писмо до Марјан Забрчанец од просветен работник

Зошто штрајкуваат професорите кога платата им пораснала, ќе се прашаат владините функционери во пресрет на денешниот најавен штрајк на СОНК во образованието.  Во септември 2018 година просветарите добија покачување на платите за 5%. Во септември 2019 се активира ново покачување за уште 5% или вкупно раст на платата за 10.8% во споредба со пред една година. Владата и СОНК разговараат за нови покачувања во 2020 година. Која е причината да…