Press "Enter" to skip to content

Скопје-Прага-Шутка

Со растреперен глас долгогодишниот судија, Владимир Туфегџиќ, ја читаше пресудата за Сашо Мијалков во случајот „Тврдина– Таргет“. „Ми се одзема гласот. Не знам што ми се случи. Јас не сум тремаџија, меѓутоа ми се одзема гласот. Водичка добро што имаше“, и’ рече судијата Туфегџиќ на неговата колешка Џанета Бегтовиќ кога мислеше дека микрофоните се исклучија. Судиите Џанета Бегтовиќ и Владимир Туфегџиќ ја донесоа пресудата за најголемиот судски случај од независноста…

Игра на шпионите

Таргет Тврдина е високопрофилен случај кој во судница го донесе човекот што важеше за недопирлив – Сашо Мијалков. Од спротивната страна, на столчето за сведоци, седи неговиот претходник во УБК – Зоран Верушевски. Едниот е повеќе мачо и бизнисмен, а другиот е смирен професор. И двајцата ја водеа институцијата со најлош демократски рејтинг во земјава и една од оние кои низ годините и отсуството на надзор акумулираше прекумерна моќ. Иако…

Верушевски се огради од „бомбите“ – не ги доставувал туку ги обработувал

Поранешниот разузнавач и актуелен советник на Премиерот, Зоран Верушевски, денеска се појави во Основниот кривичен суд во Скопје на ново рочиште за случајот „Таргет-Тврдина“ кој се однесува на масовното прислушување. Се работи за прво рочиште за овој предмет по преземањето на предметите од страна на редовното обвинителство од СЈО, кој и понатаму е застапуван од обвинителот Артан Ајро, кој го водеше овој предмет и во СЈО. Иако разузнавачите Ѓорѓи Лазаревски…

Мирно лето за Гордана Јанкулоска

Врховниот суд и’ овозможи слободно лето на поранешната министерка за внатрешни работи. Не се знае кога и дали ќе започне издржувањето на казната, бидејќи судот треба да ја преиспитува пресудата по нејзината жалба.  Поранешната министерка за внатрешни работи Гордана Јанкулоска нема да оди во затвор на први јули, откако Врховниот суд го одложи извршувањето на казната. Проценката на судот е дека таа од следниот понеделник ќе остане дома се додека…