Press "Enter" to skip to content

Македонија на 95 место на Индексот на слобода на медиумите на Репортери без граници

Во  последниот извештај на „Репортери без граници“ за Индексот за слобода на медиумите, од 180 држави, Македонија годинава е на 95 место или 14 места подобра од минатата година. На првото место оваа година повторно се најде Норвешка, а во првите пет најслободни земји за новинарите се наоѓаат и Финска, Шведска, Холандија и Данска. Македонија се наоѓа во друштво на африканските држави Либерија, Мавританија и Бенин, а и покрај големото…

Убиен истражувачки новинар во Гана којшто откри корупција во ФИФА

Непознати лица убија истражувачки  новинар од африканската држава Гана кој што обелодени голем корупциски случај во африканскиот фудбал. (Фотографија: Ахмед Хусеин-Суале. Извор: НЕТ2) Во новинарот Ахмед Хусеин-Суале е  пукано во средата вечер со три куршума – два во градите и еден во вратот. Убијците пукале во него додека тој се  возел во својот автомобил по работното време, а се упатил дома. Хусенин-Суале беше дел од истражувачкит  тим наречен Тајгер Ај…