Press "Enter" to skip to content

Реформа или проформа: Функционалноста на етичката комисија во МРТВ

Во време кога информациите станаа оружје, а медиумскиот простор е окупиран со интересите на бизнис и политичкото лоби, потребата за професионални и етички стандарди станува…

Додека институциите се караат кој да го води орото, квалитетот на нафта се контролира од оние кои ја продаваат

Се паркирате на бензинска пумпа да го наполните резервоарот на вашиот автомобил со гориво. Од звучникот на малиот екран вграден во апаратот за полнење гориво…

Репортажа од брифингот со Драги Рашковски: Четири важни прашања од тендерот за итната хеликоптерска помош

Наместо да ги расветли, Рашковски дополнително ги подгреа шпекулациите за нетранспарентност во постапката во тендерот за приватизација на хеликоптерските услуги за итна помош и спасување.…

Од Шведска до Пролеќе: Мистериoзниот пат на добитникот на тендерот за хеликоптерски услуги во Итната помош

ИРЛ открива што засега знаеме за тендерот за приватизација на хеликоптерските услуги за итна помош и спасување.  Но, она што е важно за јавниот интерес…

Од хаос до одговорност: Кој треба да акредитира новинари?

Професионалните медиуми се суштински за доброто на едно општество, со една главна цел, да ја информираат јавноста со сигурни и точни вести. Но, ништо не…

Заев најави кревање на паричнот лимит за станување ДДВ обврзник

Секоја фирма и граѓанин што остварува повеќе од еден милион денари годишен обрт е ДДВ обврзник. Законот за ДДВ, со кој секое лице што врши…

Италијанците си тераат бизнис додека „Дрисла“ се дави во политичко ѓубре

Депонијата Дрисла често е во фокусот на медиумите. Особено од моментот кога контроверзните Италијанци му станаа партнери на Градот Скопје. Она што пред седум години…

Опоен бизнис: Тепачка за лиценци за одгледување канабис откако власта реши да им угоди на инвеститорите

Законот за одгледување на канабис за медицински цели беше донесен во 2016 година, што ја направи Македонија четиринаесеттата земја во Европа која ја легализираше марихуаната…

Привилегирани ѕверки: Инспекциите и Шилегов се тресат пред моќниците од летната скопска шема

Замислете дека сте социјално загрозен градинар и имате импровизирана тезга на околните пазари каде што продавате коприви или малини. Доаѓа инспекција. Колку е реално да…